Περί πολέμου και αντάρτικου.

Ο νεωτερικός άνθρωπος είναι ανασφαλής, περιτριγυρίζεται από εχθρούς και κατατρύχεται από κακή τύχη. Η εχθρότητα των άλλων και η άφιλη μοίρα αποτελούν λοιπόν κινητήριες μηχανές της Ιστορίας και της πολιτικής. Τα μεγάλα συμβάντα που αλλάζουν την Ιστορία δεν είναι αποτέλεσμα μόνο εκούσιων αποφάσεων. Αποτελούν απάντηση στις επιθέσεις του εχθρού και της μοίρας.

Βασική υπαρξιακή θέση μας επομένως είναι η άμυνα, η αντίσταση, η αυτοπροστασία. Η αντίσταση αποτελεί νόμο της ύπαρξης, μια εμμενή αντι-δύναμη στη δύναμη της εξουσίας. Οπου υπάρχουν σχέσεις εξουσίας υπάρχουν και αντιστάσεις. Κάθε φορά που μια δύναμη συναντά μιαν άλλη, τότε αποκτά μορφή, καθώς οι αντιστάσεις την παραμορφώνουν, τη διασπούν, την αναμορφώνουν. Η αντίσταση είναι επομένως γεγονός, όχι υποχρέωση, ον, όχι δέον. Είτε αντιστεκόμαστε επειδή το επιλέγουμε είτε επειδή δεν υπάρχει άλλος δρόμος, η αντίσταση σημάδεψε και σημαδεύει την κίνηση της Ιστορίας.

Η αντίσταση χρησιμοποιεί υλικά και ηθικά ή συμβολικά όπλα, τα δύο συστατικά της δύναμης. Αποσκοπεί να συντηρεί και να μεγαλώνει τη δύναμη των φιλικών δυνάμεων και ταυτόχρονα επιτίθεται στα αδύνατα σημεία του αντιπάλου. Οταν οι δύο πλευρές είναι άνισες, ο ασθενέστερος χρησιμοποιεί γρήγορες μικρο-επιθέσεις και υποχώρηση, αψιμαχίες και προσωρινή κατάπαυση πυρός. Στη στρατηγική της αντίστασης δεν υπάρχει «όλα ή τίποτα». Αντίθετα, πεδίο μάχης και διακύβευμα αποτελούν ο χρόνος και ο χώρος: να κερδίζεις χρόνο για τις επόμενες κινήσεις και να διατηρείς ασφαλείς τόπους για υποχώρηση, ανεφοδιασμό και ανασύνταξη.

Η θεωρία του Κλάουζεβιτς, λοιπόν, αποτελεί εγχειρίδιο για αντάρτικο. Γι’ αυτό τη μελετούσαν όλοι οι μεγάλοι επαναστάτες, από τον Λένιν ώς τον Μάο και τον Κάστρο. Οταν ο εχθρός έχει υπέρμετρη υλική δύναμη, η αντίσταση αποφεύγει την κλιμάκωση των εχθροπραξιών και εστιάζεται στην ηθική πλευρά της διαμάχης. Το μάθημα είναι σαφές: Μην τα παίζεις όλα σε μια ζαριά, να συντηρείς, να αυξάνεις και να διαφοροποιείς τις δυνάμεις σου, να προφυλάσσεις τις γραμμές υποχώρησης, μια και η ανασύνταξη αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για τη νίκη.

Διαπραγματεύσεις ως αντάρτικο

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του Κλάουζεβιτς. Μπροστά στην τεράστια δύναμη και τον βαρύ οπλισμό του αντιπάλου, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την τακτική των ευέλικτων κινήσεων, των αψιμαχιών και υποχωρήσεων που προσαρμόζονται στην αγριότητα της επίθεσης. Εφόσον τα υλικά πυρομαχικά είναι περιορισμένα, γίνεται εκτεταμένη χρήση των ηθικών.

Advertisements

About Φραπεδόμαγκας

Λατρεύω τον καναπέ. Δε μπορώ να ζω χωρίς αυτόν! Πάντα συντροφιά με τον φραπέ. Είναι το όπλο μου για να αλλάξω την σάπια κοινωνία.
This entry was posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s