Πως φτάσαμε στο ξεπούλημα της ελπίδας;

Μετά από μια τέτοια εισαγωγική τοποθέτηση θα περίμενε κανείς να θέσει θέμα δανειακής σύμβασης. Κι αυτό γιατί η επιβολή αυτής της καθ’ όλα αποικιοκρατικής σύμβασης, όπου η Ελλάδα χάνει και μάλιστα άνευ όρων και αμετάκλητα, κάθε υφιστάμενη και μελλοντική ασυλία της για τα περιουσιακά της στοιχεία, όπου κυριαρχεί το αγγλικό δίκαιο και οι τυχόν διαφορές τελεσιδικούν στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου, έχουν υποβιβάσει το ελληνικό κράτος σε υπό εκκαθάριση νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι μια εταιρεία.

Το πρόγραμμα-γέφυρα

 Στις προγραμματικές δεν υπάρχει ούτε καν αναφορά στη δανειακή σύμβαση. Τότε τι θέλει να διαπραγματευθεί η νέα κυβέρνηση; Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ένα «πρόγραμμα-γέφυρα» μέχρι τον Ιούνιο που υποτίθεται ότι θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος. Τι είναι αυτό το «πρόγραμμα-γέφυρα»; Ένα νέο δάνειο, ώστε η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος. Σε τι διαφέρει από αυτό που ζητούσε η κυβέρνηση Σαμαρά; Μόνο στο γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση ψάχνει να βρει τρόπο να δανειστεί χωρίς να φανεί ότι καταφεύγει στην «πιστωτική γραμμή» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος με κάθε δανεισμό απαιτεί και υπογραφή νέου μνημονίου.

Προκειμένου οι Ευρωπαίοι να δεχθούν αυτό το «πρόγραμμα-γέφυρα», δηλαδή το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση αποδέχεται να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό που έχει ψηφίσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά με υπουργό οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Κι έτσι όλες οι πενιχρές υποσχέσεις που έγιναν προεκλογικά για αφορολόγητο 12 χιλιάδων, βασικός στα 751 και 13η σύνταξη για συνταξιούχους έως 700 ευρώ παραπέμφθηκαν στις καλένδες του επόμενου έτους.

«Η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της.»

 Ο κ. Τσίπρας τόνισε με έμφαση στις προγραμματικές του δηλώσεις: «Επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους: Η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Εάν το ίδιο επιθυμούν και οι εταίροι μας, καλούνται να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, να αποφασίσουμε από κοινού τον τρόπο και τις τεχνικές που θα το καταστήσουν βιώσιμο. Η εικόνα ενός χρέους που χθες ξεπέρασε το 180% του ΑΕΠ δεν επιτρέπει την εξυπηρέτησή του.

About Φραπεδόμαγκας

Λατρεύω τον καναπέ. Δε μπορώ να ζω χωρίς αυτόν! Πάντα συντροφιά με τον φραπέ. Είναι το όπλο μου για να αλλάξω την σάπια κοινωνία.
This entry was posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε